donderdag 7 maart 2013

Zondag in Kalimpong (3 maart)


Deze dag mochten we vieren met en te midden van de broeders en zusters van de Presbyterian Free Church ( PFC) of Kalimpong.
Om 8 uur kreeg iedere kamer weer een emmer met heet water om ons te kunnen wassen.
Ook wat kledingstukken konden we wassen want in de zon droogt alles snel. Om 9 uur stond ds. Mathias Subba buiten klaar om ons op te halen en we liepen met hem mee naar zijn huis voor breakfast.We ontmoetten zijn lieve vrouw die een heerlijk ontbijt voor ons had klaargemaakt.
En verder hoefden we maar een kik te geven als we bijv. om water verlegen zitten of closetpapier , het komt er.
Terug naar onze kamers, Ineke klom bij Barden achterop zijn brommer. Iepy en Saakje hadden nog even tijd om nog wat voor te bereiden voor de vrouwenmeeting die middag.
Om 10.30 uur liepen we naar de kerk en kinderen, jeugd, volwassenen stroomden toe. Na wat handen schudden werden we binnengeleid waar al een jeugdkoortje stond te zingen. Bijna alle meisjes droegen een leuk wit gebreid mutsje, een soort baret.
Toen kwam de kerkenraad binnen met Peter die in een speciaal gestoelte kon plaatsnemen. Hij zou de preek doen vanmorgen. We werden als DVN-groep welkom geheten, Ria deed de groeten en wij zongen enkele liederen.
Wilde je op het podium lopen dan moest je je schoenen uitdoen. Dus Peter liet zijn sokken zien en wij gingen niet verder dan het trapje.
Een boek werd aangeboden aan de kerkenraad, geschreven door 1 van de plaatselijke predikanten, over Daniel, Openbaring en de betekenis van het getal 666.
Na het staande zingen van de apostolische geloofsbelijdenis (verwacht ik) kreeg Peter de gelegenheid de preek te lezen, een preek van ds. Paul Waterval over ps 133; Het is goed als brs en zrs samen te wonen. De kerk is één familie, een huis om samen te wonen, één in geloof en Geest, daar geeft Hij zijn zegen en leven voor altijd. En als je als brs en zrs samenwoont dat komt dat van God. Elke regel werd vertaald in het nepalees.
We vierden samen het avondmaal. ds. Mathias Subba las een kort formulier zo leek het, en nadat de kerkenraad reeds gegeten en gedronken hadden kwamen ze langs met schalen met kleine dobbelsteentjes brood en heel kleine cups met een zoete rode vloeistof; Allen één door het bloed van Christus.
Na de dienst kregen we een heerlijke lunch in het prachtige huis van de fam. Lepcha. Zoon Shalom Lepcha is een heel goed musicus en acteur en wil met deze gaven God dienen. Zo heeft hij een evangelisatiefilm in hert nepalees gemaakt met hemzelf in de hoofdrol. Velen komen door deze film tot geloof.
Om 2 uur naar de vrouwenmeeting, Peter vermaakte zichzelf. Het was prachtige ervaring, zo'n 60-80 vrouwen waren aanwezig en nadat we ons hadden voorgesteld zongen we een lied voor hen.
Iepy en Saakje deden gezamenlijk een overdenking over Ps 23. Ieder sprak om de beurt wat goede woorden over een tekst uit deze troostvolle psalm, uit het boekje van Jos Douma.
We hadden gevraagd of het mogelijk was of de groep in kleinere groepjes opgesplitst kon worden.
En ja hoor, de presidente regelde het allemaal. Wij verdeelden ons ook en zo konden we direkter met de mensen spreken. Ze vertelden over zichzelf en in mijn groepje hoe het beeld van de goede herder hen hielp in hun relatie met God.
Na deze prachtige bijeenkomst hadden we tijd voor een moment rust op onze kamers.
om 18.00 uur werden we weer opgewacht nu om om naar de studio te gaan. Deze studio konden ze opstarten met behulp van Emission en nu met steun van DVN. Alles wordt in het werk gesteld om maar de mensen te bereiken met het evangelie, dus we wilden het graag met eigen ogen zien.
We konden nog net een uitzending zien van Hyssop-ministries naar Maleisië. ds. Mathias Subba sprak: "When you have no peace in your heart, Jesus can give you".
Ze krijgen veel reakties per telefoon, vragen soms om telefonisch gebed. Mathias bidt voor hen, sommigen vinden genezing van hun lichamelijke klachten, zonder dat Mathias hen ooit heeft gezien en velen geven hun hart aan Jezus en dat alleen via de telefoon.
In 1990 zijn ze gestart met de hyssop-singing-ministries, en in 1999 met uitzendingen waarin de mensen worden aangesproken om Jezus te zoeken en Hem te volgen. Ook zenden ze korte films uit voor de jeugd.
Samen met vele anderen bezocht ds. Subba onlangs een missionfestival van 3 dagen in Nepal, georganiseerd door nepalezen uit Hongkong, Nepal en Kalimpong, zo'n 10.000 ongelovige hoorders. Wat een kansen.De regering maakt geen problemen. Subba zorgt dan ook dat hij geheel legaal bezig is.
We ontvingen nog een evangelisatieDVD in het Nepalees, ondertiteling: Engels. Deze DVD is gesponserd door de DVN, We kregen een stapeltje mee op in Nederland uit te delen.
Daarna eten in het huis van ds. Subba, bereid door zijn vrouw. Heerlijk! 3 x een supermaailtijd gehad vandaag. We namen afscheid van de fam. Subba, 3 generaties, en sloten gezamenlijk de dag af in ons hostel.
Dank aan God voor deze rijke dag! Dat Hij zoveel mensen verrijkt met vele gaven, zodat door deze hemelse gaven zijn koninkrijk gebouwd kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten