vrijdag 15 maart 2013

In Hmarkhawlien [2]


Verslag van dinsdag 12 maart
Nog een dag en dan gaan we naar huis. We brengen deze dag natuurlijk niet door met niets doen, maar er staan meerdere activiteiten op het programma. We bezoeken de Covenant English school, net als een week geleden, een proeftuin en het trainingsgebouw waar we logeren. ’s Middags doen we nog wat inkopen en worden de laatste foto’s genomen. Aan het eind van de middag blijkt dat we nog uitgebreid afscheid gaan nemen van onze gastheer Sama en gastvrouw Kim, maar ook nog van de mensen die we deze dagen hebben ontmoet. Bij deze gebeurtenis krijgen we diverse cadeautjes, die nog precies in onze koffer passen, want die hebben we op dat moment al gepakt.
De school bestaat uit 10 klassen en daarna kunnen leerlingen die niet kunnen doorleren een opleidingen voor bakker, naaister of informatica volgen. We verstoren de lessen weer enorm. Het komt natuurlijk niet vaak voor dat er blanken de school bezoeken. In een klas wordt er speciaal voor ons een lied in het Engels gezongen. De directeur van de school vertelt ons hoeveel kinderen op de school zitten en hoe ze geld binnen krijgen. Elke leerling wordt geaccepteerd, het maakt niet uit of ze christen zijn of hindu. De leerlingen komen uit arme gezinnen of ze zijn wees. Het rijk steunt de school drie jaar en hierna wordt opnieuw bekeken of de school voldoet aan de eisen. Ook Redt een Kind geeft geld, maar is dat aan het afbouwen. De ouders betalen wanneer mogelijk een kleine bijdrage. De studenten die een vakopleiding volgen, moeten hun schuld terug betalen wanneer ze afgestudeerd zijn en werk hebben gevonden. Wat zij tijdens hun opleiding maken wordt op de markt verkocht. Leuk is om te zien dat het patroontekeningen op oude kranten gebeurt, net als mijn moeder vroeger deed.
De 7 meter diepe waterput is handmatig uitgegraven door leerlingen. Ook hebbeb zij een devotiecentrum en een lokaal gebouwd. Sommige leerlingen zijn intern. Als er geen bedden genoeg zijn, dan slapen ze naast elkaar op een bed. Veel privacy hebben ze dus niet. Het enige bezit is een blikken trommel die op slot kan.
Hierna bezoeken wij de proeftuin, die voor de training van de boeren wordt gebruikt. Eerst kwamen de boeren zelf naar opleiding, nu gaan de trainers naar de boeren toe..
Wat is er allemaal te zien in de tuin?
De tuin bestaat voornamelijk uit vruchtbomen. Er wordt biologisch geteeld en de bestijding van ziekten en plagen gebeurt ook op deze manier. Voordat we de tuin bekijken lopen we over een erf waar een vrouw de katoenpitten uit de katoenpluizen haalt met een machine die lijkt op een soort wringer. Iepy wil het ook proberen, haar benen zijn er eigenlijk te lang voor en wanneer ze niet goed oplet komt er bijna een vinger tussen.
Een aantal van de vele bomen, planten en vruchten wil ik op noemen. De acacia, deze maakt heel veel wortels die helpen de erosie tegen te gaan; de pitten worden onder de boeren uitgedeeld. De Samba boom, deze heeft geurig en duurzaam hout en wordt voor parfum gebruikt. De gooseberry, een zure vrucht waarin veel vitamine C zit en hiervoor ook wordt gegeten. De vlies van de cashewnoot wordt medicinaal gebruikt en verder staat er een klein plantje ongeveer 15 cm groot, familie van de paardebloem, een extract hieruit kan nierstenen verwijderen. Wanneer we terug naar ons logeeradres lopen, hakt onze gastvrouw Kim een aantal suikerriet stengels om en neemt ze mee naar huis. Ik heb niet gezien wat ze hiermee doet, maar Joyce loopt even later op een stukje te kauwen.
Na de lunch bekijken we het trainingscentrum. Hierin is de kerkzaal en nog een zaaltje voor bijbelstudie. Op de volgende verdiepingen zien we een kleine bibliotheek en een zestal kantoren. Iedere afdeling zoals theologie, de school, de vrouwen enzovoort heeft een eigen kantoor. Bureaucratie zien we hier dus ook. Onze gastheer woont er en slaapzalen zijn er voor mensen die allerlei trainingen volgen. Het trainingscentrum is voor hier een groot gebouw, waar dus veel dingen gebeuren. Na nog de laatste cadeautjes, foto’s en afscheid nemen is onze laatste dag weer om gevlogen. Lekker slapen en dan op naar Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten