vrijdag 15 maart 2013

Naar N.G. Para en Bagbasa


Verslag van zaterdag 9 maart.
We hebben vandaag een megavol programma. We reizen via N.G. Para en Bagbasa (Tripula) naar Hmarkhawlien (Assam). Zowel naar N.G. Para als door naar Bagbasa is de reisduur ongeveer 3 uur. In beide plaatsen heeft de gemeente een programma voor ons samengesteld. We weten inmiddels dat zo'n programma de nodige tijd vraagt. De kwaliteit van de wegen in Assam zijn berucht. Al met al wordt betwijfeld of we de laatste etappe naar Hmarkhawlien wel moeten maken. We zien wel!
Om 08:45 vertrekken we met auto's naar N.G. Para, waar we om 11:20 arriveren. Pastor F. Emmanuel Hmar ontvangt ons en we starten direct met het programma in het kerkje.
Programma: presentatie kinderen, opening door Emmanuel, toespraak Joycy, toespraak Chalrosang (wie is wie in N.G. Para), toespraak Emmanuel (geschiedenis N.G. Para: 200 huizen, omgeven door 6 dorpen, 45 etnische groepen, Hlam grootste groep), we krijgen een geschenk aangeboden (miniatuur versie van mand om brandhout in te vervoeren), presentatie van onszelf, toespraak Ria, we zingen 2 liederen, toespraak N.G. Para Local (ouderling), waarin het hoofddoel van de school naar voren wordt gebracht: kinderen van ongelovige ouders het goede nieuws van Jezus vertellen en daarmee de ouders bereiken, afsluiting met gebed.
Na de meeting lopen we naar de bouwlokatie van de nieuwe kerk, die al vergevorderd in de steigers staat. Vervolgens hebben we de lunch bij één van de diakenen. Thinghi, de vrouw van Chalrosang, is gekomen om de keuken te runnen. Zij is in de leer geweest bij de vrouw van Piet Houtman en weet wat hollanders lekker vinden: boontjes, gebakken aardappelen, tomaat & komkommer.
Om 14:30 rijden we door naar Bagbasa. Bag is tijger in het Bengaals en basa is gebied. Een tijger is echter in geen velden of wegen te bekennen.
Om 17:30 komen we aan bij de Convenant English School. Het gezin van Chalrosang woont hier op het terrein van de school. Dat wordt hier zo van hoger hand bepaald. Het programma start om 18:00 in de kerk.
Programma: samenzang, opening met gebed, welkomslied door kinderen, welkomswoord door WMS (in Tripola is slechts 3,2% christen), toespraak Ria, voorstelrondje, toespraak Ria - vervolg, wij zingen, toespraak Joycy, toespraak Chalrosang, die ons introduceert als vrouwengroep (?!) en de lokale personen voorstelt, we krijgen een bloemstukje en een waaier als geschenk, zangkoor, kinderkoor CES, Ria leest stukje uit Filippenzen en geeft een korte verklaring, dankwoord Chalrosang, die nadrukkelijk vraagt voor gebed in Nederland voor hun arbeid, afsluiting met de zegen.
Daarna terug naar het huis van Chalrosang voor koffie/thee. Hmarkhawlien zit er inderdaad vandaag niet meer in. Er wordt snel een hotel geregeld. Na een snelle hap op de kamer van hotel Sun gaan we slapen. Morgen weer vroeg op voor de rit naar Hmarkhawlien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten