zondag 3 maart 2013

Maandag 25 februari - Jaipur

Na de ochtendwijding door Erna, vertrekken we met een auto vol koffers en mensen, heerlijk opgepropt. Buiten schijnt de zon stralend over de wereld van India.
Carol, onze russian circus driver, is zichtbaar trots op zijn stad. Hij vertelt over de indeling van de stad, 7 steden aan elkaar, er is een stratenbelasting ingesteld. Daar waar de wijken mooier zijn wordt meer belasting betaald, maar ook hier is de tegenstelling groot.
Er zijn verkeersvoorschriften maar niemand houdt zich aan de regels. Koeien, allerhande aftandse vervoersmiddelen zie je op straat, paard en wagen. Op deze manier door het verkeer duurt het lang voordat je stad uit bent.
We rijden door een landbouwgebied, koren, rijst, ook hier is een boeiend verhaal te horen: de boeren wensten alleen maar jongens als kinderen te krijgen, meisjes mochten niet geboren worden. Het gevolg: een jongensoverschot, wat nu ? Jongens zoeken in andere gebieden naar vrouwen, soms een meisje voor 4 mannen.......
In het landschap zie je overal steenovens zoals de windmolens bij ons, her en der, stapels stenen rondom.
Onderweg even pauze, koffie en een koekie.
We rijden door het oudste berggebied van India: Araville. Er zijn daar fossielen van walvissen gevonden, vandaar.....
Daar is de Pink-city, Jaipur. Wat is zo bijzonder aan deze stad? De gevels van de gebouwen zijn zalmkleurig geverfd met een witte omlijsting langs de kozijnen enz.
We bezoeken het Amber palace (google maar, zo indrukwekkend groot). De geschiedenis is ook boeiend. In het grote meer dichtbij is nog een zomer vertrek van de Shah. We wilden graag een rit op een olifant maken, maar helaas geen olifant te vinden en die zie je toch niet snel over het hoofd..... dus lopen maar.
Tijdens de lunch, heerlijk buiten, worden verrast door een optreden van vader en zoon.
Allebei in traditionele kleding, de vader zingt en bespeelt een apart vioolachtig instument, het zoontje danst en hoe.....
Ds. Singh is een kerkplanter in Jaipur, bij het binnenkomen van zijn huis worden we verwelkomd met een bloemenkrans (koninklijk). We zitten in de slaap/werk/studeer/eetkamer en maken kennis met heel innemende mensen die werken aan een gemeenteopbouw project in een miljoenen stad.
Na de thee gaan we een smal trappetje op naar de kerkzaal (5x5 m). Op de grond zittend, zingen we, maken muziek en lezen psalm 121. We ervaren een zegenrijk geloof en het werk van de heilige Geest. Ds. Singh vertelt over uitbreiding omdat de gemeente zoveel groeit.

Met veel indrukken gaan we terug naar ons hotel en hebben een heerlijke maaltijd en nemen onze welverdiende rust.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten