zaterdag 16 april 2011

Zaterdag 16 april - Bogor

Na het ontbijt bracht onze bus ons naar een treinstation in de buurt van ons guesthouse. De stad Bogor, maar vooral de tuinen daar stonden op het programma voor vandaag. Omdat er zo snel niet een trein met AC (airco) gingen, kozen we voor een kaartje economy-class. De reis werd een avontuur op zich: een propvolle trein, boordevol Indonesiërs, met open deuren, jongens op het dak, muzikanten, blinde bedelaars, kruipende bedelaars…  En van alles te koop: haarknipjes, allerlei soorten eten, puzzels, lichtgevende sleutelhangers, stripboekjes, speelgoed. Vanwege het snelle instappen (de trein stopt amper en hoe wurm je je naar binnen in een propvolle trein, terwijl je ook nog moet opletten dat je zakken niet gerold worden…), raakte de reisgroep gesplitst. Spoorman Rinus, Ada, Marga, Jenny en Arjan zagen de trein voor hun neus wegrijden. Maar niet getreurd, ook de volgende trein was een even grote belevenis.

Aangekomen in Bogor, na een halfuur treinen, was de groep weer compleet en, na wat lekker koel drinken, liepen we richting de botanische tuinen. Vroeger was Bogor een klein dorpje, ver weg uit het drukke Jakarta. Vandaar dat de Nederlanders er destijds (1745) het buitenverblijf Buitenzorg bouwen. Maar inmiddels is Jakarta haast vastgegroeid aan Bogor en is er weinig rust meer over. Maar wel in de tuinen, prachtig is het daar. Hoge bomen, heel veel verschillende soorten planten, vijvers, een orchideeëntuin en -kas, een flinke oppervlakte. Van 12-2 hebben we er rondgezworven. Enkele van ons zijn geïnterviewd door Indonesische scholieren die voor school een toerist in het Engels moesten interviewen.

In een wegrestaurantje hebben we heerlijk gegeten. Daarna is een deel van de groep met een busje naar terug naar het station gegaan, anderen hebben gelopen. Zo’n taxibusje heeft ongeveer het formaat van een Susuki-busje en daar worden dan zes passagiers met opgevouwen knieën ingezet. Terug met de trein hadden we wel AC, een luxere trein. Voor vertrek waren ook hier muzikanten en verkopers, maar die mochten niet meereizen. Terug in het guesthouse thee met een snack, om 20.00 uur is het diner. Daartussen gaan we naar de Pasar Malam, een marktje hier voor de deur. Een drukke markt met kleren, sokken, hoofddoeken, onderbroeken, plastic speelgoed… bijna hetzelfde als op een Hollandse jaarmarkt. Alleen de geuren en geluiden (en de temperatuur ’s avonds in het donker) is anders… Na het eten het verslag van de afgelopen dagen gelukkig kunnen uploaden. En morgen weer vroeg op, ontbijt om 6.15 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten