vrijdag 15 april 2011

Vrijdag 15 april - bezoek Jakarta en SETIA

Vandaag staat het oude Batavia op het programma. Na het ontbijt (8 uur, brood en nasi goreng) vertrekken we met de bus richting het noorden van Jakarta. Bij de oude schoenerhaven Sunda Kelapa liggen zeilschepen (tegenwoordig wel met dieselmotor) die met de hand gelost worden. Vooral veel cement. Een mooi gezicht. Ook zien we wat oude VOC-bouwwerken en de Hoenderpasarbrug, de enige oud-Hollandse ophaalbrug die bewaard is gebleven. Het koloniale verleden van het vroegere Batavia herleeft vervolgens in Hotel Batavia, een grand café in oud-koloniale stijl. De koffie smaakt er prima. Nadat de kaartenverkoper een goede dag beleefde, bezochten we het Historisch Museum van Jakarta. Niet alleen kijken wij zelf onze ogen uit, ook wijzelf zijn een bezienswaardigheid. Verschillende van ons zijn op de foto gevraagd met een groepje scholieren. De vis, eend of kip heeft ons daarna prima gesmaakt, samen met een glas versgeperste vruchtensap of gerstenat.
Daarna ging de bustocht naar de nieuwe locatie van de theologische school SETIA, waarbij we vanuit onze kerken al een aantal jaren betrokken zijn. Sinds de school van z’n oude locatie verjaagd is (zomer ’08), was er nog geen geschikt onderkomen gevonden. Regelmatig verbleven de studenten in tentenkampen of oude gebouwen. Nu is de school gevestigd op een oud fabrieksterrein (kunstleerfabriek). Het jongensinternaat is er inmiddels provisorisch gehuisvest, het meisjesinternaat volgt binnenkort. We worden ontvangen door twee docenten die ons van alles vertellen over de school. Jan vertaalt onze vragen en hun antwoorden. Twee enthousiaste mensen met hart voor de zaak! Vervolgens leiden ze ons rond op het nieuwe campusterrein. De fabriekshallen zijn enorm groot en er is wel wat voorstellingsvermogen nodig om daar klaslokalen in te zien… De studenten zijn erg nieuwsgierig naar de blanken met die fototoestellen, sommigen kunnen een woordje Engels. Er wordt op dat moment gegeten, sommigen zijn aan het volleyballen. De jongens (van een jaar of 18-22) slapen onderdak in een van de fabriekshallen in afgeschermde ruimtes, op matjes op de grond. Aardige jongens. Zondag hopen we het meisjesinternaat te bezoeken, tijdens de kerkdienst.

Tegen zes uur begeven we ons weer in het verkeer. Wat een drukte, regelmatig staan we stil een file (maar zoeven de scooters om ons heen). Bijna onvoorstelbaar als je zoiets niet ’s meegemaakt hebt. Voor een van de reisgenoten raakte de blaas steeds voller en voller, zodat deze terstond geledigd diende te worden. Waar een plastic zak al niet goed voor kan zijn… Onderweg nog een buitje gehad. Terug in het guesthouse weer prima gegeten. En morgen vroeg weer op!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten