dinsdag 8 juli 2014

In gesprek over Jezus met voetbalfans in BraziliëWat een gave vakantie is dit en wat maken we veel mee! Ook deze week zat weer vol bijzondere ervaringen. De week begon rustig; maandag speelden Nederland en Brazilië dus we hadden niet veel ingepland. ’s Middags aten we bij onze gastheer Louis. De Brazilianen houden van goed en uitgebreid middageten dus kregen we een typisch Braziliaanse lunch: rijst, bonen, kip en wat sla. Direct na de lunch keken we naar de wedstrijd Laranja (Nederland J) tegen Chili. Daarna gingen we direct door naar een stel uit de gemeente waar we met een groepje jongeren naar de wedstrijd Brazilië-Kameroen keken. Tijdens de wedstrijd waren er een paar mensen druk in de keuken bezig om allerlei gerechten te maken uit verschillende staten van Brazilië (het statensysteem lijkt wel op die van Amerika, maar omdat Brazilië zo groot is, zijn er veel verschillen tussen de staten en heerst er soms zelfs rivaliteit). Het was echt geweldig lekker en er was in overvloed… En dat allemaal speciaal voor ons!

Dinsdag stond een citytour door Porto Alegre op de planning. Op het laatste moment hoorden we dat we ook de voetballen moesten meenemen; voor een onverwachts bezoek langs een school voor gehandicapten. Dus volgens Braziliaanse planning
J gingen we daar eerst heen. Op de school werden we met open armen ontvangen en kregen we alle klassen te zien. We waren de eerste buitenlanders die deze organisatie bezochten en de directeur had zelfs een oranje stropdas om, al was dat niet speciaal voor ons. De organisatie heet Apae sapucaia do sul en geeft onderwijs, medische zorg, psychologische zorg en fysiotherapie aan gehandicapten van alle leeftijden. Eerlijk gezegd dacht ik van tevoren dat de school wel wat achtergesteld zou zijn in vergelijking met Nederland, maar dit viel alles mee! Ze hebben veel ruimte en goede middelen en zelfs een klein zwembad voor therapie. Het was erg mooi om te zien hoe blij de kinderen waren met de nieuwe voetballen! Toen ze even mochten spelen, lieten ze hun oude versleten bal snel links liggen.

Dinsdagavond bezochten we een kerkdienst/bijbelstudie. Het was even de vraag of onze tolk er ook bij kon zijn maar hij kwam op het laatste moment toch. Gelukkig maar, anders hadden we een goede preek gemist!

Woensdag was een bijzondere dag en hebben we geëvangeliseerd  tussen de voetbalfans in Porto Alegre; de wedstrijd Argentinië-Nigeria was daar. Van te voren was aangekondigd dat we geen donkere kleding aan mochten vanwege onze veiligheid. De vorige dag waren er namelijk ongeregeldheden geweest met Argentijnse supporters die massaal naar Porto Alegre waren gekomen. Voor de Argentijnen is dat namelijk redelijk dichtbij. Gelukkig heb ik van die onveiligheid weinig gemerkt, behalve dat wat aangeschoten fans met de dames op de foto's wilden. Het evangeliseren hield in dat we bijbeltjes, met het evangelie van Johannes, uitdeelden aan de supporters. En als de kans zich voordeed; een klein gesprekje aanknopen en iets over Jezus vertellen. Het was erg mooi om te doen. Helaas waren er erg veel Argentijnse supporters en die spreken alleen Spaans. Toch heb ik hier en daar wel wat kleine gesprekjes kunnen voeren. Ik vond het erg mooi om dit werk samen met medechristenen te doen. De medechristenen waren van een baptistengemeente en nodigden ons uit voor de kerkdienst ’s avonds. Daar zijn we ook heen geweest. Tot nu toe gaan we ongeveer elke dag naar een kerk voor een dienst of een bijbelstudie. Het is dus een zeer goed bestede vakantie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten