dinsdag 8 juli 2014

Voetbal, knuffelen en eten in Brazilië


Onze laatste week alweer… Afgelopen dagen waren weer boordevol indrukken. Donderdag gingen we op citytour door Porto Alegre. We reden rond met een toeristenbus, zo’n bus waar je ook bovenin kunt zitten voor het uitzicht. Jammer genoeg was het erg bewolkt en begon het snel en hard te regenen. Daarmee was de lol om bovenin te zitten er snel vanaf. Toch hebben we best veel kunnen zien. In Porto Alegre zijn de sporen uit de kolonisatie nog goed zichtbaar. Ook staan tussen de flats nog mooie gebouwen die Europees aandoen. Donderdagmiddag gingen we naar een kerkje in de wijk Guajuviras, dezelfde kerk als waar we afgelopen zondag waren. Nu bezochten we er een man die veel met kinderen uit de wijk werkt. Samen met de kinderen maakt hij speelgoed van afval, tegelijkertijd probeert hij hen over Jezus’ liefde te vertellen. Verkleed als clown voerde hij voor ons ook nog één van zijn toneelstukken op. Erg indrukwekkend! Die middag waren er vijf kinderen aanwezig, hen hebben we een bal gegeven. Daarnaast hebben we een paar extra ballen bij het project achtergelaten. ’s Avonds hadden we, hoe kan het ook anders, een Bijbelstudie. We gaan hier bijna elke avond naar de kerk :-). Deze keer was het gewoon in de kerk van onze gastheer Daniël Alvez en ging de Bijbelstudie over Gods voorzienigheid.


Vrijdag gingen we op pad om onze laatste ballen af te leveren. ’s Ochtends bezochten we hiervoor twee scholen. De eerste was een basisschool in een arme wijk in Canoas. Hier werden we onthaald alsof de we ‘Rolling Stones’ zelf waren. Iedereen wilde met ons op de foto, zelfs de kantinejuffrouwen. In de klas konden de kinderen vragen aan ons stellen. Ze waren vooral nieuwsgierig naar Nederland en onze mening over Brazilië en Brazilianen. Bij de tweede school ontmoetten we een klas met jongeren tot een jaar of 18. Hun vragen waren een stuk uitdagender; over de Nederlandse politiek, ons drugsbeleid en wat de media voor beeld schetst van Brazilië. Interessante vragen en het was erg leuk om zo kennis met elkaar te delen. Daarnaast was het voor dominee Daniël Alvez een mooie gelegenheid om de jongeren uit te nodigen voor de kerk!
Vrijdagmiddag waren we vrij en besloten we een potje te voetballen in de sporthal van de basis. Omdat het bijna de hele dag regende, dachten we slim te zijn en binnen te gaan voetballen. Helaas was het dak zo lek als een mandje…


Zaterdag stond weer in het teken van voetbal; het was de dag dat Brazilië zich moest bewijzen in de achtste finale. We zaten bij de dominee thuis, samen met wat jongeren. En wat was het spannend!! Natuurlijk moesten we wel voor Brazilië juichen, anders moesten we een ander onderdak zien te vinden :-). Brazilië won op het nippertje en de opluchting was groot. De invulling van de avond was uiteraard: een bijeenkomst in de kerk, nu met jongeren uit verschillende gemeentes in Porto Alegre en Canoas. De opkomst was een redelijk en het was erg leuk om met hen in gesprek te gaan. Goed om met elkaar te delen hoe het er kerkelijk aan toegaat in Nederland en in Brazilië.

Zondag gingen we samen met de jeugd van Canoas naar een kerkdienst in een andere stad. Dominee Daniël had hiervoor een bus gehuurd zodat we gezamenlijk konden reizen. Brazilianen zeggen over zichzelf dat ze van ‘voetbal, knuffelen en eten’ houden. We werden daarom weer warm onthaald en (hoe kan het ook anders) gingen na de kerkdienst samen eten. Onder het eten keken we naar de wedstrijd Nederland - Mexico. De Brazilianen juichten net zo hard (misschien nog wel harder) mee toen we op het laatste moment langs Mexico kwamen! Gelukkig zitten we nog in het toernooi… anders hadden we de laatste dagen waarschijnlijk vaak moeten horen dat Brazilië toch echt ‘beter’ is. Nu hopen dat de finale Nederland – Brazilië wordt…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten