woensdag 16 juli 2014

Dag 2 (woensdag 16 juli) Khotatsong


Vandaag was de eerste echte dag in Zuid-Afrika. Na een koude maar lange nacht, lekker ontbeten en klaar gemaakt voor een heftige dag. We zijn vandaag naar khothatsong geweest, dit is een home based care center die mensen verzorgt die geinfecteerd zijn met hiv/aids of andere medische hulp nodig hebben. Na 3 kwartier rijden kwamen we aan bij khothatsong, tijdens de weg erheen reden we door een township waar de huizen, of beter gezegd, krotjes die hutje mutje op elkaar stonden.
 Eenmaal aangekomen in khothatsong  werden we vriendelijk ontvangen door de werknemers plus de oudere vrouwen die hier hun dag altijd spenderen. Na de kennismaking zijn we gelijk sportief aan de gang gegaan met een heuse sessie ochtendgymnastiek. Hier werden de spieren warmgemaakt onder het gezang van “Marching in the light of God”. Na de sportactiviteit kregen de oudere vrouwen een lesje in het maken van loombandjes van de jongere vrouwen uit Nederland. Ze waren al aan het brijen bij aankomst dus het was uiteraard kinderlijk eenvoudig voor deze vrouwen en binnen no-time waren de gekste dingen in elkaar gefriemeld. Hierna werd de groep opgedeeld in vieren. Per groep werden er 2 patienten bezocht in de ochtend. Wij bezochten eerst een 15 jarig jongentje(Enock) die geinfecteerd was met het virus HIV.  Hij is geboren met het virus maar de symptomen kwamen nu naar boven. Hij zag er erg mager uit, had zweertjes rond z’n neus en mond en was erg aan het hoesten. Er werd een voedselpakket overhandigd waarbij werd uitgelegd waar elk product goed voor was. Er zat bijvoorbeeld een flespompoen (butternut) waarvan de pitten tegen wormen helpen in het lichaam, een citroen waarvan de schil met olijfolie gedronken moet worden dat helpt tegen infecties in het lichaam, fruit en andere producten die goede stoffen bezitten voor de verbetering van de gezondheid of herstel.
De volgende patiënt was een jonge vrouw van 21 jaar die ook HIV/aids positief is getest. De vrouw is besmet met het virus door geslachtgemeenschap maar durfde hier niet echt voor uit te komen omdat de grootmoeder erg christelijk was en de kleindochter dus geslachtgemeenschap heeft gehad voor het huwelijk. In de cultuur daar kan je verbannen worden door je familie waardoor je helemaal niks meer hebt. De symptomen die deze vrouw had waren van buitenaf heftiger om te zien, ze had allemaal kleine infecties op het gezicht en leed aan tbc. Ze had ook een dochter die misschien ook het virus meedraagt maar dit was nog niet zeker.
Na deze twee huisbezoeken zijn we teruggegaan naar khothatsong waar we gezamenlijk hebben geluncht en de verhalen hebben uitgedeeld. Na de lunch werd de groep in tweeën gedeeld en werden er nog 3 patienten bezocht.

We kwamen eerst bij een vrouw waarvan de man net was overleden. Normaal gaat deze vrouw naar khothatsong zelf maar door de cultuur moet de vrouw een jaar lang in rouw zijn en mag deze niet naar bepaalde plaatsen. Vandaar dat we bij haar langs gingen om haar te steunen en ons medeleven te tonen. Deze vrouw leed niet aan een ziekte maar khothatsong geeft meer dan alleen medische hulp, ze geven veel liefde aan mensen die het nodig hebben en kijken om naar hun naasten. Dit huisbezoek is hier een goed voorbeeld van. We hebben samen met deze vrouw gezongen in het , gelezen en gebeden. Ze vertelde ons dat dit haar erg raakte en noemde dit de kracht van God.

Hierna gingen we langs een man die ook niet Hiv/Aids positief was, maar verlamd was aan een kant van zijn lichaam. Hier hebben we een praatje gehouden met de man en ons medeleven laten zien. Dit deed hem goed en hij bedankte ons en gaf hem zijn zegen.
Bij het laatste huisbezoek bezochten we een huis waarvan twee dochters geinfecteerd waren met HIV. Ze waren 21 en 27 jaar maar leken een stuk jonger dan dat ze eruit zagen. Tijdens dit huisbezoek was er een ontspannen sfeer en werden veel grapjes heen en weer verteld. Bij deze meisjes waren er geen duidelijke symptomen, wel had een van de twee een abces in haar nek die eerst zo groot als een appel was maar nu al aardig was geslonken door de goede verzorging die geleverd is door de medewerkers van khothatsong. Na dit laatste bezoek keerde we terug naar khothatsong om afscheid te nemen en elkaar het beste te wensen.

Vandaag was een heftige maar indrukwekkende dag, tijdens zo’n dag besef je weer hoe goed we het eigenlijk hebben in Nederland en hoe de mensen hier in Zuid-afrika  tevreden zijn met een paar golfplaten en een tuintje. Morgen hopen we opnieuw een mooie dag te beleven als we meelopen met foster care. Tijdens deze dag hopen we de weeskinderen te vermaken en er samen een leuke dag van te maken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten