maandag 23 juni 2014

Alweer een week onderweg!

'Times flies when you're having fun!'
We zitten alweer een week in dit prachtige land, hoog tijd voor een update, want we hebben alweer van alles ondernomen! Een van de hoogtepuntjes was toch wel de wedstrijd tussen Nederland en Australië in het stadion van Porto Algere. Wat een mooi feestje was dat! We konden helaas vanwege veiligheidsredenen vooraf niet evangeliseren, maar later in de week hadden we in een andere setting daar gelukkig wel mogelijkheden voor, maar daar zo meer over.


 We zijn ook nog uit eten geweest in een typisch Braziliaans restaurant waar ze met het hoofdgerecht (verschillende soorten vlees) aan tafel komen en je kan uitkiezen wat je wilt. Erg lekker en all-you-can-eat dus er was ook genoeg.


Op de heen en terug weg naar het stadion kwamen we ook langs een favela. Ondanks dat Porto Algere en omliggende steden redelijk goed zijn ontwikkeld zijn dus ook hier favela’s. Al zijn die niet zo groot als in Rio.

 Woensdagavond hebben we spontaan met Lukas en Daniël Alvez een bijbelstudie/talencursus gedaan. Dan merken hoe moeilijk de Nederlandse taal is. Ze hebben erg veel moeite met de ‘G’ en de ‘R’. Maar dat levert wel hilarische momenten op. Daarin tegen hebben wij ook moeite met het uitspreken van sommige woorden in het Portugees waar zij dan hartelijk om kunnen lachen. Maar de eerste woordjes beginnen te komen en dat kunnen de mensen die geen Engels wel waarderen. 


Donderdag was een toeristisch dagje. We zijn met een groep van de kerk naar een paar toeristische dorpjes geweest in de bergen: Gramado en Canela. Dit is een trekpleister voor de Brazilianen omdat dat dit dorpje erg Duits aandoet en dus anders is dan hun eigen bouwstijl. Daarnaast was het vandaag erg koud, een graadje of 10, dus ook de temperatuur deed Duits aan maar in de zon was het goed te doen. De foto’s kunnen net zo goed in een dorpje in alpen zijn genomen, tenminste er geen palmbomen tussen stonden.

Aan het eind van de middag zijn we naar een natuurpark gegaan met een mooie waterval. Dit was meer het beeld dat ik bij Brazilië had vergeleken bij de Duitse dorpjes. Hier zeggen de foto’s meer dan duizend woorden.


Zaterdagochtend hebben we een rondleiding gekregen van Louis (onze gastheer) over de basis. Hij is een piloot bij de Braziliaanse luchtmacht en vliegt een transportvliegtuig. Voor de mannen was dit natuurlijk erg interessant en er zijn dan ook veel foto’s genomen. Pastor Daniël gaat nog proberen of we nog bij de straaljagers kunnen kijken maar dat wordt dan op een andere dag.

’s Middags zijn we naar een project gegaan van Youth With a Mission (YWAM). Ze hebben heel een stuk land midden in de natuur, waar ze kinderen/jongeren opvangen die moeilijk op te voeden zijn of autisme hebben. Hier worden de kinderen onderwezen en leren ze Jezus kennen. Zo krijgen ze een kans in de maatschappij zodat ze niet in de drugwereld verzeild raken. Hier hebben we het eerste deel van de meegebrachte voetballen afgegeven. Ze waren er erg blij mee en we moesten ze ook gelijk uitproberen. Het was erg leuk om met de kinderen bezig te zijn.

Ons contactpersoon bij YWAM is Isaac, hij heeft al vaker opgetreden als tolk, en kan erg goed Engels. Hij heeft ons verteld dat zijn gemeente (in een andere stad bij Porto Alegre) wel kan evangeliseren rond het stadion en dat wij ook mee mogen. De eerst volgende wedstrijd is op zondag maar Daniël Avez had al een programma die dag. Waarschijnlijk gaan we dan volgende week woensdag mee evangeliseren rond het stadion. Dat is erg goed nieuws aangezien dat één van de doelen was van deze reis.


Zondag was de dag van de Heer en ook hier gaan ze naar de kerk. ’s Ochtends waren er bijbelklassen en de kerk werd opgedeeld in leeftijdscategorieën. In onze groep ging het over het consumisme, het constante verlangen om het nieuwste en beste te kopen. Dus dat is iets waar de christenen hier ook tegen aanlopen. Erg interessant en goed om stil te staan bij wat we met ons geld doen.

’s Middags gingen we naar een kleine kerk die nog maar een jaar geleden is opgericht. Deze kerk is opgericht vanuit Canoas en elke maand bezoeken ze de kerkdienst hier. Zo ook vandaag en wij gingen mee. Tijdens de dienst hebben we ook een Nederlands lied gezongen: Samen in de naam van Jezus. De preek was goed te volgen door onze tolk.

’s Avonds hadden we een kerkdienst in de kerk van Canoas. Pastor Daniël Alvez preekte over de Heilige Geest en het was te zien had hij er vol van was. Hij preekt met veel enthousiasme en pret oogjes. Maar hadden wel een tolk nodig om hem te verstaan. Ook in deze dienst hebben we ‘Samen in de naam van Jezus’ gezongen. Daniël Alvez had inmiddels een vertaling geregeld op de beamer zodat ze ook begrepen wat we zongen.

Inmiddels leren we ook al steeds meer woordjes Portugees. Zoals ‘Deus te abençoe’ dit betekend 'God bless you' een mooie zin om deze blog mee af te sluiten! Kijk voor de foto's op de Facebook van DVN-J/ De Verre Naasten!Geen opmerkingen:

Een reactie posten