donderdag 17 juli 2014

Dag 3 (donderdag 17 juli 2014) De Speeltuin

Dag 3 (donderdag 17 juli 2014) De Speeltuin

Vandaag zijn we de dag begonnen na weer een koude nacht. Even ontbijten in de zon naast het zwembad. Nadat iedereen wakker was en had ontbeten zijn we de bus in gestapt en zijn we naar de township gereden. Bij de eerste stop kwamen we aan bij een opvang voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen voor een korte of dan wel een lange tijd. Kinderen die thuis niet meer kunnen wonen omdat ouders aan de drugs zitten of dat ze zo ziek zijn om welke ziekte dan ook, dat ze niet meer voor de kinderen kunnen zorgen.
Bij deze opvang waren op dit  moment 3 kinderen en een baby. De baby zal hoogst waarschijnlijk niet meer naar huis terug gaan omdat de moeder niet meer voor het kindje wil zorgen. Het is echt heel triest om dit te zien. Ook al zie je in Nederland ook wel deze gevallen bij pleegzorg, is het toch niet leuk om te zien hoe mensen met kinderen omgaan.

Toen iedereen in de bus was ingestapt en we weer konden vertrekken konden we door naar de volgende stop. We stopten bij een kinderopvang hier hebben we 3 jongens opgehaald. Daarna zijn we door gegaan naar een speeltuin en hebben heel de dag met de kinderen spelletjes gedaan. Hier is Alix nog met Johan(de chauffeur voor deze week) naar het vliegveld gereden want we misten nog iemand van onze groep. Eric moest nog worden opgehaald. Daarna is hij ook naar de speeltuin gekomen. 

We hebben bijvoorbeeld met ze in de speeltoestellen gespeeld maar ook met de voetbal gespeeld. Er waren een aantal in de groep die ballonnen hadden mee genomen. Daar waren de kinderen ook heel blij mee. Vandaag  werd er alweer (net als gister) weer veel gespeeld met de loombandjes. Het is echt leuk om te zien hoe die kinderen dat zo snel oppakken.

Er was ook een gezin met 3 geadopteerde kinderen. De man is zendeling hier in Zuid-Afrika en heeft een gemeente met 10 leden waarvan 5 actief lid. Hij is bezig om dit uit te breiden. Dit valt natuurlijk niet mee omdat er  hier in Afrika ook veel wordt gedaan met  tovenarij. De drie kinderen vielen erg in trek bij onze groep. De oudste (een jongen) was nogal verlegen maar naar mate de dag verstreek werd hij steeds minder verlegen en ging iets makkelijker met de groep.

Ook waren er een aantal kinderen bij die totaal niet verlegen waren toen we in de bus naar de speeltuin toe reden en een Afrikaans nummer opgezet werd gingen ze al lekker meezingen en danste de sterren van de hemel.

Toen de dag bijna voorbij was gingen we nog even de berg op. We hadden in gedachten om naar de wonderboom te gaan…deze hebben we niet meer gezien…najah niet boven op de berg waarschijnlijk was het de boom onderaan de berg. Toen we boven aan de berg waren stond er wel een oud fort. Hier hebben we even gestaan en zijn daarna weer naar beneden gegaan er was een ver uitzicht over de stad maar niet bijzonder mooi. We moesten ook niet te lang boven blijven want we waren eigenlijk al te laat. We zijn gauw naar beneden gegaan en met z’n alle de bus in. Even de kinderen tellen en gauw rijden voor dat de file begint.

Toen we de kinderen weer terug bij het logeerhuis brachten werden we hartelijk bedankt voor de super leuke dag.

Vandaag was een leuke maar drukke dag. Iedereen is blij dat hij/zij zit. Het is leuk om de kinderen te vermaken en te zien dat ze al blij zijn met een appel. Dat ze bijvoorbeeld heel de sinaasappel met schil en al opeten. Morgen gaan we een cultureel dagje maken. Eerst naar  voortrekkers monument en daarna naar het museum over de apartheid. S ‘avonds hebben we een bbq bij Nelly. Hier gaan we waarschijnlijk ook jongeren uit Pretoria en Johannesburg ontmoeten.

1 opmerking:

  1. Wat een ervaring en belevenis voor jullie om dit mee te maken en wat zal er veel op jullie afkomen! Maar wat prachtig dat jullie dit mogen doen en zo de liefde van God door kunnen geven! Fijn om te horen dat Eric veilig bij jullie aangekomen is,nu is de groep compleet! Hopelijk worden de nachten wat warmer bij jullie! Heel veel succes met alle volgende plannen en veel plezier met elkaar! Adieu! Liefs uit een warm Nederland van Rinze en Joke en dikke kus voor Joanne,Lix en Rein!

    BeantwoordenVerwijderen