woensdag 23 mei 2012

22 en 23 mei (voorlopig laatste bericht)

Dinsdag 22 mei 2012.
Bali: Munduk - Bedugul meer - Tanah Lot en Kuta.
Vroeg op vanmorgen! We liepen om 6.30 uur richting de sawahs van Munduk. Het is maar een klein plaatsje en heeft iets van een dorp dat gebouwd is langs een doorgaande weg. Wel is die straat heel erg steil. Je volgt dan in eerste instantie smalle weggetjes die naar beneden lopen maar pas op, de brommertjes zijn overal. Soms alleen met de berijder maar vaak ook hele families tot 5 personen toe. Kleine kinderen geklemd tussen ouderen en soms ook slapend. De amazonezit is hen ook niet vreemd. In onze ogen behoorlijk gevaarlijk.
Maar het ging die morgen om de sawahs. Een prachtig systeem waarbij de wensen van mensen in evenwicht zijn met de mogelijkheden van de natuur. De top van de berg mag nooit ontbost worden. Anders kan de natuur zijn sponswerking niet doen en is er geen gestage aanvoer van water. Op Bali is dit in deze regio in evenwicht. We liepen eerst over verharde paden maar al snel bewogen we ons op kleine dijkjes die de grens vormden tussen de talloze velden. We zagen mannen met  klapperende doeken lopen die hun best deden de vogels op een afstand te houden.  Dat lukte soms wel maar vaak ook niet.
In een eerder dagverslag hebben we ons positief uitgelaten over het opruimen of niet aanwezig zijn van allerlei straatafval. Helaas troffen we veel plasticafval aan in de goten die het water naar de rijstvelden leidt. In de dorpen was het afval meer aanwezig dan in de steden. Hier ligt nog een schone taak voor de bevolking.
Vervolgens doorgereisd naar het Bedugulmeer. Dit meer ligt op ongeveer 1000 meter hoogte ten opzichte van het zeeniveau. Eigenlijk is het de krater van een reeds lang uitgedoofde vulkaan.  Het blijft een indrukwekkend gezicht om na een steile pasweg dit meer plotseling op te zien duiken. Veel Balinezen brengen hier hun weekenden door.
In de loop van de middag doorgereisd naar Tanah Lot. Wat betekent zoiets als het land in het midden van de zee. Dit heiligdom staat op een vlak voor de kust gelegen rots. Het zeewater heeft grillige vormen in het basalt uitgeslepen. Vanaf een tegenover gelegen heuvel heb je een prachtig uitzicht op dit kleine tempelcomplex. Wel is het in de omgeving erg commercieel geworden. Je kunt er zelfs zgn. heilig water kopen.
Aan het begin van de avond zijn we in Kuta gearriveerd. Dit vakantieoord werd vooral bekend door een verschrikkelijke aanslag die in het begin van de deze eeuw bijna 200 mensen het leven kostte. Het toerisme heeft zich wel hersteld. Blanken bepalen voor een groot deel het straatbeeld. Een monument herinnert aan deze vreselijke gebeurtenis.

23 mei
We blijven in Kuta tot donderdagmorgen en vliegen dan door naar Sumba voor een vijfdaags verblijf. We hebben vandaag een vrije dag. Waarschijnlijk is dit voorlopig het laatste bericht tot we weer terug zijn in Kuta. We verwachten op Sumba geen berichten te kunnen plaatsen……maar we schrijven wel door, hopelijk hebben jullie dan 29 mei weer een verslag van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten