maandag 21 mei 2012

19 en 20 mei

19 mei
Na het ontbijt krijgen we een rondleiding op de aan het hotel grenzende koffieplantage  met een Nederlands sprekende gids. De Nederlandse taal  had hij van de toeristen geleerd, vertelde hij trots.  Al rondwandelend kregen we informatie  over de koffieplanten.  Op deze plantage wordt de Robusta koffie geteeld. Koffie Arabica is iets bitterder en groeit boven de 600 m  zeeniveau.  We genoten verder  van specerijen : peper, kruidnagel, nootmuskaat , kaneel.  Ook zagen we  vanillestokjes en  cacaobonen groeien. Veel te zien , te ruiken, en cacao mochten we ook proeven, al  leek het nog niet op onze chocolade. We zagen hoe palmsuiker, of Javaanse bruine suiker, gemaakt werd van vocht uit de klapperboom , ingekookt en in de holle stam van de palmstengel werd gegoten en afgekoeld. Dit product vond gretig aftrek.  Voor ons klom  er  ook iemand in de klapperboom die liet zien hoe  men het sap op vangt. Terwijl we stonden te luisteren en te kijken, werden er super snel  vogels en mandjes gevlochten van palmblad. Werkelijk heel erg leuk. Natuurlijk werden ze vervolgens te koop  aangeboden.
Om 11 uur rijden we weg van Kalibaru Hotel, op weg naar Bali.
 13.20 uur eerst nog een stop om op Java te lunchen, voor we de boot op gaan.
We zijn rond 15 uur bij de boot en  kunnen vrijwel gelijk doorrijden de boot op .                               SAMPAI   YUMPA LAGI  JAVA , wat betekent : Tot ziens Java.
 Gelukkig is de boot niet overvol zoals we op sommige krantenfoto’s wel zien. De Balinese zee is vandaag behoorlijk rustig, al hebben we bij het draaien wel een behoorlijke deining. Ook hier lopen weer veel verkopers rond  die  proberen  zonnebrillen en “handige” sleutelhangers met verschillende schroevendraaiers en  praktische vouwbrillen te verkopen. “Goedkoper dan de HEMA” zoals ze zeggen.
De wind is heerlijk.  Met een klein uurtje zijn we over en rijden we het groene Bali op. In dit deel van Bali is het grote  Taman Nasional  Bali Barat ofwel het nationaalpark Taman.
Op dit eiland zien we veel meer koeien, honden en kippen langs de weg. Verwonderen ons over de vele hindoetempeltjes en offerplaatsjes die in bijna elke tuin staan en op heel veel plekken langs de weg.  17.45uur komen we aan in Resort Aditya. Een prachtig hotel, met mooie koele kamers.  Hier geen kakkerlakken en slakken. Wel overal bloemen, op bed, op de trappen, op ieder beeld in de tuin in prachtige schalen met  mooie bloemvormen in het water gelegd.
We genieten van een heerlijke warme maaltijd van 4 gangen, kijken naar jonge Balinese danseressen begeleid door muziek en horen het geluid van de zee op de achtergrond. Een genot voor alle zintuigen. Daarna : naar onze kamers, die na alle warmte, heerlijk koel zijn.

Zondag 20 mei 2012
Er is ontbijt tot 10 uur. Voor die tijd, of er na een duik in het zwembad of in de zee!  Alie nodigt ons om 11.00 uur uit voor de samenkomst naast de eetzaal. We luisteren naar en discussiëren over een preek van Ds. A. v/d Lugt over  Openbaring 19 t/m 21. Aansluitend drinken we koffie en dan is het bijna weer lunchtijd. Na de lunch is iedereen vrij tot 19.00 uur, tot het diner. Daarvoor kunnen we de zonsondergang bekijken.
Daarna is er een vervolg op de samenkomst van vanmorgen.
We gaan op tijd naar bed, want morgenochtend vroeg gaan we dolfijnen spotten en snorkelen.
Een heerlijke rustdag!
Foto's volgen nog.

6 opmerkingen:

 1. Caroline Wierenga21 mei 2012 om 04:54

  Mooie verhalen!
  speciale hartelijke groeten aan Anneke en Jan ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Frits van der Ploeg21 mei 2012 om 12:19

  We zijn onder de indruk van het bereik van de preek van ds. A. van der Lugt. Inmiddels is het hier tropisch warm. Goed om jullie indrukken in ons op te nemen. We worden er warm van en krijgen er ook zin in!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. marianne van der helm21 mei 2012 om 15:56

  Hanny en Henk: geweldig om zo van dag tot dag met jullie mee te kunnen leven!
  Houden jullie het tempo nog een beetje vol?
  Heel veel genieten en vergeet niet om foto's te maken....
  groeten uit Hattem

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Alie, Luuk en Sieny, Coby en medereizigers
  We volgen jullie reis bijna van dag tot dag. We herkennen heel veel.
  Fantastisch wat jullie allemaal mogen beleven

  Hartelijke groet, speciaal aan de Apeldoorners

  Dieneke en Henk van de Kamp Apeldoorn

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo reizigers!

  Wat een mooie belevenissen allemaal. Super om te lezen dat jullie zoveel mooie en bijzondere indrukken opdoen! Ik hoop dat jullie er erg van kunnen genieten, want de tijd vliegt om natuurlijk. We leven met jullie mee!

  Groetjes van Elze vanaf het DVN kantoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi om jullie ervaringen te lezen! Grappig, terwijl ik lees over palmsuiker, heb ik net een bakje yoghurt met palmsuiker op. Jullie de verse palmsuiker en wij de verse yoghurt...
  En... de dolfijnen gespot? Ik ben benieuwd naar jullie nieuwe belevenissen! Geniet ze! Gods zegen en zorg gebeden.

  groetjes van Jakolien - DVN kantoorcollega van Heleen.

  BeantwoordenVerwijderen