dinsdag 15 mei 2012

15 mei

Het was inderdaad waar!!
Wie in Nederland 400 km reist, kan dat in een betrekkelijk korte tijd doen. Bijvoorbeeld  wie een reis van Maastricht naar Groningen maakt legt 400 km af en doet dat in ongeveer 5 uur. Op en neer vanuit Zwolle naar Ouddorp is ook 400 km en dan heb je ook niet meer dan 5 uur nodig. We vlogen vorige week vanaf Schiphol naar Singapore in 12 uur. En vandaag reden we met de bus van YogYakarta naar Malang in ..... 12 uur. Een volledige dagvulling dus. Maar in een vliegtuig zie je bitter weinig. Deze 12 uur was geweldig maar ook vermoeiend.
De reis ging van Midden- naar Oost-Java. Het dichtstbevolkte eiland ter wereld. Meer dan 1000 personen per vierkante kilometer (Nederland heeft een gemiddelde van 600). En deze mensen bewegen zich voort per auto en per brommer en dat gebeurt op wegen die al dat verkeer nauwelijks kunnen bergen. In Jakarta sta je voortdurend in de file: in de rest van Indonesië beweeg je je voort met een gemiddelde van minder dan 40 km per uur.
Maar niet getreurd! De reis was prachtig. Een afwisselend landschap met veel natte rijstbouw (sawah's), suikerrietverbouw en allerlei groentesoorten. Langs de wegen talloze eethuisjes en winkeltjes. De informele economie in zijn meest zuivere vorm en tegelijk een manier van leven die velen een karig bestaan geeft.
Wat ons ook opviel was de netheid van de dorpen. Ontwikkelingslanden zijn berucht om hun vervuiling. Allerlei rommel verplaatst zich dan door de wind van de ene kant van de weg naar de andere. In Indonesië is dat niet het geval. Overal wordt geveegd en dat geeft aan de bewoonde wereld een prettige aanblik.
Indrukwekkend waren de silhouetten van de vulkanen. Vooral in de ochtenduren tekenen deze reuzen zich wazig af tegen de oplichtende horizon. Op deze reis bleven ze op afstand maar we moesten wel twee paswegen trotseren, met alle gevaren van dien. We hopen er meer te zien. Maar daarover schrijft een ander een volgende keer.

3 opmerkingen:

 1. Hallo reizigers! Boeiend om te lezen, deze verslagen! We wensen jullie een hele goede reis verder en hartelijke groeten vanuit Nederland (Zwolle / Zeewolde) waar het wisselvallig weer is. Veel wind, buiig (ook onweer en hagel) maar tussendoor prachtig zon en wolkenluchten. Groeten, Alja

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk en geweldig om mee te mogen genieten!
  Iedereen nog fijne dagen gewenst deze reis, met de speciale groetjes voor de Boersemaatjes vanuit Zuidlaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dineke de Jong16 mei 2012 om 09:03

  Hallo reizigers, Fantastisch om te lezen, wat een indrukken doen jullie op zeg! Geniet ervan met elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen