woensdag 10 juli 2013

AIDS, learn to live with it!

Onze dag begon met uitslapen, vergeleken met  gisteren dan :)
Om half 10 gingen we met ons bussie op pad naar  Khothatsong in de sloppenwijken van Soshanguve. Dit is  een homebasecare project dat gesteund wordt door de verre naasten. Het project is voor iedereen die de hulp nodig heeft. We werden in de kerk warm verwelkomd door een prachtig gezang van de vrouwen uit de kerk. Het  filmpje krijgen jullie een hopelijk nog te zien! 
Hierna kwam de ochtendgymnastiek en een straf voor ons om dat we te laat waren (als een kikker  op de grond springen en hierbij gefilmd worden). 
Vervolgens werden we in groepen verdeeld, jongens en meisjes gescheiden. Met deze groepen zijn we samen met de zusters de township in gegaan. Hier kwamen wij verschillende mensen tegen. Van mensen die  4 dagen niets te eten hadden gehad, vanwege een familieruzie, tot mensen met erge doorligwonden. Deze mensen worden door de zuster weekelijks of soms zelfs dagelijks verzorgd. Het was ingrijpend om hun leefsituatie te zien. Zo was er een oudere vrouw die alleen nog maar op bed lag en door haar dochter verzorgd werd. De rest van haar kinderen wilden haar niet verzorgen. Ze waren vandaag wel aanwezig, dit alleen maar omdat wij er ook bij waren. 
Het is erg bijzonder maar mooi werk wat hier gedaan wordt!
In de middag gingen we naar een gezinsvervangend huis, dit valt ook onder Khothatsong. Hier worden kinderen opgevangen in een gezingsvervangend huis. Een pleegmoeder voedt de kinderen op. In dit huis zaten 4 kinderen en een baby van 2 maanden oud. Een van deze kinderen is het eigen zoontje van de pleegmoeder zelf. We hebben de kinderen een bellenblaas laten uitproberen, dit vonden ze geweldig! Nog leuker dan de meeste Nederlandse kinderen ;)
Helaas hebben we ons prachtige bussie moeten inleveren, maar morgen komt een nieuw bussie ons op halen om naar onze volgende bestemming te gaan.
Safari!

Verder genieten we enorm van de natuur van dit mooie land! De taal begint ook al steeds meer  te wennen. Ik ben bang dat we niet meer te verstaan zijn in Nederland.

Alvast een lekker slapen en tot de volgende blog!2 opmerkingen:

  1. Hele fijne tijd nog daar!! Jullie zijn goed bezig! En Pieter toi toi toi!

    Groetjes Winanda en Marc kop

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Elz & de rest! Erg leuk om jullie verhalen te lezen! Lijkt me bijzonder om al die projecten bij langs te gaan, gaaf!! En morgen dus lekker op safari... ik verwacht veel foto's! ;)
    X Esther Slob

    BeantwoordenVerwijderen