vrijdag 1 augustus 2014

Zondag: bezoek kerk Pretoria en op stap met de jeugd

Op deze zondagmorgen ontwaken we mooi op tijd en na een lekker ontbijtje in de frisse morgenlucht wandelen we naar de kerk, zo’n 5 straten verderop. Er wordt een preek voorgelezen door een gemeentelid. Deze kerkdienst is niet te vergelijken met de kerkdienst een week eerder bij de gemeenschap in Soshanguve. We kunnen de preek die in het Afrikaans wordt voorgelezen (volledig witte kerk) goed volgen. De dienst lijkt erg veel op onze eigen diensten in NL, zelf het ‘AMEN’ wordt op dezelfde wij gezongen. Wel is duidelijk dat we in NL al verder zijn met de toelating van verschillende liederen buiten het vertrouwde psalmen en gezangenboek. Deze ‘discussie’  staat in de GKV kerken in Zuid-Afrika pas aan het begin.
Na de dienst worden we gastvrij ontvangen bij Hilde thuis voor een lekkere bak koffie en fantastische melktaart . We gaan daarna moeiteloos over op de lunch met kippensoep en snert (het is tenslotte winter in Zuid-Afrika). En zo eten we in het heerlijke zonnetje, gekleed in korte broek of zomers jurkje, een ouderwets Hollands kopje erwtensoep. Verschillende jongeren zijn intussen aan komen waaien bij Hilda haar huis en in 4 auto’s rijden we richting het parlementsgebouw in Pretoria waar we op het gras neerploffen voor een gezellige picknick. Onder de uitgestrekte armen van Nelson Mandela (een enorm beeld van Nelson Mandela staat er onder aan de trappen) leggen we de kleedjes neer, het meegenomen proviand wordt uitgestald en kletsen we gezellig met elkaar. Inmiddels komen er steeds meer jongeren aangewandeld en zitten we met een hele groep deze mooie zondagmiddag bij elkaar.

We spelen een potje weerwolf, andere wagen zich aan een potje twister en andere trappen weer een balletje. Perfecte besteding voor de zondag!


Aan het einde van de middag worden we weer bij onze lodge afgezet en wordt het tijd om langzaam onze koffers in te pakken voor ons vertrek morgen. Hoewel het zwembad mega koud is (sommige van ons hebben dit gewild of ongewild al ondervonden) vinden we toch dat we niet kunnen vertrekken voordat we allemaal een jump hebben gewaagd. Dus hijsen we ons in bikini en zwembroek, pakken elkaars handen vast, fototoestel op zelfontspanner, diep inademen en… JUMP!! De adem wordt even ontnomen, het gillen was tot 5 straten verder te horen, maar we kunnen in ieder geval zeggen dat we allemaal in het badje kopje onder zijn gegaan.


Deze laatste avond sluiten we in stijl af met een heerlijke braai en het maffiaspel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten